På denne side samler jeg links til danske, interaktive, webbaserede ressourcer, som egner sig godt til undervisningsbrug på elektroniske tavler:
Elevdelta_dansk.jpg
På hjemmesiden Elev Delta Dansk, som udgives af forlaget Delta, finder du disse interaktive øvelser: Alfabetspillet, Stavespillet, Vokaljagten, Vendespillet, Quiz med Hv-ord, Kodespillet, Gæt ordtyper og Bøjningsformer.
Flere af spillene kan spilles i forskellige sværhedsgrader.
Elevdelta_matematik.jpg
Forlaget Delta udgiver desuden hjemmesiden Elev Delta Matematik, hvor du finder de interaktive øvelser: Hvilket tegn, Regnomaten, Vendespil, Ligninger, Sandt eller falsk? og Regnequiz. Også her findes flere af spillene i forskellige sværhedsgrader, så alle kan være med.
Soldaten_i_baghaven.jpg
"Soldaten i baghaven og En cirkusdrøm er to fortællinger for børn mellem 9 og 12 år lavet i samarbejde med en række danske museer og samlinger, der har bidraget med deres viden og med historisk materiale fra Danmark omkring 1945."
- På dette websted finder du 2 interaktive fortællinger med Danmark og 2. verdenskrig som ramme.
Dansk_sprognævn.jpg
Hos Dansk Sprognævn kan I teste stavning, kommasætning og sproglige betegnelser med en række online-quizzer.
Dansk_for_dummies.jpg
På hjemmesiden Dansk for Dummies kan I træne dansk grammatik online på forskellige sværhedsniveauer. Siden har også en teori-sektion, hvis der er behov for at repetere grammatikreglerne forud for øvelserne. Siden indeholder desuden en FAQ og en lærervejledning.
De_historiske_boliger.jpg
"Tag på besøg hos børn fra gamle dage, og hør mere om hvordan de bor, går i skole og bruger deres fritid." - Sådan lyder overskriften på hjemmesiden "De historiske boliger", der lavet i et samarbejde mellem Elmuseet, Kvindemuseet og Gasmuseet. Siden indeholder 5 portrætter af 5 danske børn fra forskellige årtier (1928, 1935, 1948, 1956 og 1967) - Hvert portræt har en tilhørende online-quiz.
external image natmus-logo.gif
denne side finder du et overblik over Nationalmuseets forskellige interaktive webressourcer: Bronzealderen, Jernalderen, Vikingetiden, Fortiden under lup, de nordiske guder m.fl.
Skat_for_unge.PNG
Skatteministeriets hjemmeside for unge om skat - Skat for unge. Her findes ordforklaringer og information om diverse skatteregler, fortalt på et sprog der er til at forstå. Siden indeholder desuden en opslagstavle, Spørgsmål og svar samt onlinespillet "Operation Snyltetryne".
123Skole.dk
På hjemmesiden 123Skole.dk ligger der 6 små online-puslere om hhv. rimord, sammensatte ord og 10'er-venner. Derudover gemmer siden også på en række opgaveark indenfor forskellige fag i .pdf-format lige til at printe ud.
Sense-Lang_typing.PNG
Sense-Lang er et tastatur-træningsprogram, som findes på mange forskellige sprog. Den danske version finder du her.
Med dette program kan eleverne øve sig i at bruge tastaturet ud fra principperne i blindskrift. Kurset er opdelt i mange forskellige, små lektioner, som man kan gentage indtil man føler sig klar til at gå videre. Siden indeholder vejledninger, to sjove online-stavespil som styres med tastaturet, samt en taste-test.
OBS! Tastaturtræning er naturligvis noget der foregår ved en computer og ikke på SMARTboardet, men siden er alligevel medtaget her fordi den indeholder nogle meget fine billedinstruktioner til det at skrive med tastatur, og de to spil gør sig også fint på en tavle.
Pegebogen.PNG
Pegebogen er et site udviklet til de allermindste børn, men jeg har gode erfaringer med også at bruge Pegebogen i forbindelse med specialundervisning (for voksne med hjerneskade og kommunikative vanskeligheder).
Pegebogen er en online-billledbog med billeder af kendte hverdagsting og dyr. Alle billeder er med lyd.
Træneren.jpg
Repetion, lektiehjælp og undervisning på én gang. Besøg Træneren og find interaktive øvelser og videovejledninger til blandede fag, fra 0.-10. klassetrin.
affald.jpg
Lær om affaldshåndtering, genbrug og miljø på hjemmesiden Affald.dk.
Siden indeholder et væld af informative videoer, interaktive opgaver og spil, brevkasser, leksika m.m.
Materialerne er tilpasset til målgrupperne: 0.-2. kl., 3.-4. kl., 5.-6. kl., 7.-10. kl. og ungdomsuddannelserne.
Danmark_til_daglig.jpg
Lær om hverdagsliv, medborgerskab, arbejds- og uddannelsesforhold i Danmark, ved hjælp af interaktive, animerede rollespil på websiden Danmark til daglig.
Multidansk.jpg
Hjemmesiden Multidansk indeholder et kæmpestort udvalg af interaktive ressourcer udviklet til sprogstimulering i andetsprogsundervisning og indskoling, men kan også bruges indenfor specialundervisning. Materialerne er opdelt kategorierne: Lytte og tale, Film, Lege og spil, Læse, Rime og synge.
Pittelitten.jpg
Lær Dansk og Matematik med sjove, interaktive spil, f.eks. Lykkehjulet (et altid sikkert hit!) hos Pittelitten.
Fonema.jpg
Træn fonemer på 4 forskellige måder med Fonema.
Danmarkshistorien.jpg
På websiden Danmarkshistorien.dk finder man en tidslinje, interaktive kort, artikler, kilder, quizzer, film og det interaktive middelalder-spil Magtens Segl.
Lexin.jpg
Lexin er et omfattende, interaktivt lyd- og billedleksikon, som viser og udtaler navnene på alverdens forskellige ting og begreber (31 forskellige kategorier) på hele 17 forskellige sprog, heriblandt dansk.
Vælg sprog i sprogoversigten til venstre og vælg et tema.
Den primære målgruppe er nok andetsprogs- og specialundervisningen, men værktøjet kan også være et hit i indskolingen.
Computerbilledbogen.jpg
Computerbilledbogen, lavet af Per Kristensen, er en interaktiv bladre-billedbog (med lyd), som indeholder en ultrakort gennemgang af computerens enkeltdele og deres funktioner. God at starte et "absolute beginners"-PC-kursus med (også selvom dele af indholdet allerede er en smuleforældet). Billedbogen giver et godt afsæt for dialog om grundlæggende computerterminologi.
webetik_emu.jpg
EMU har lavet siden Webetik med en god samling links til forskellige online-quizzer, der alle handler om webetik.
Alt_om_kost.jpg
På websiden Alt om kost kan man teste sin sundhed med det interaktive Kostkompas. Afprøv/demonstrer kompasset på tavlen og lad derefter eleverne lave deres individuelle sundhedsprofil med kompasset ved pc'erne.
Websiden indeholder desuden forskellige online-quizzer om sundhed samt forskellige online-test-værktøjer.
Disney_junior.PNG
Disney Junior er en slags interaktiv legeplads med et stort udvalg af aktiviteter som egner sig godt til en elektronisk tavle, bl.a. spil, maleprogrammet "Billedatelier", dansevideoer m.m.
Uni-C_må_må_ikke.PNG
Uni-C har udviklet et pdf-undervisnings-materiale - Må, må ikke ? -, som gennemgår præcist hvad elever må og ikke må når de bruger internet-ressourcer i forbindelse med undervisning.Materialet kan udskrives som et hæfte, men egner sig også fint til fælles-gennemgang på elektronisk tavle.
Materialet indeholder links til forskellige webressourcer, som trygt kan bruges af alle uden at reglerne for ophavsrettigheder overtrædes.